Догори
22.12.2015

Морозиво «з димком» і дизайнерська ялиночка а-ля Шанель

22 грудня у кафе 3-В відбулася остання цього року зустріч у межах творчої лабораторії Олени Дерев'янко «Танець думки». Оскільки відбувалося все практично «на порозі» зимових свят, то ми вирішили цього разу зробити ставку на творчість та гарний настрій і просто дати нашим думкам покайфувати від того, що відбувається. У гості запросили двох неординарних людей – гуру кулінарії Юрія Приємського та дизайнера й модельєра Олену Іванову.

Юрій Приємський (який, до речі, у різний час був шеф-кухарем багатьох наших без перебільшення культових ресторанів) спочатку запропонував поговорити про те, як виховати в собі гурмана:). Хороша, виявляється, і цікава річ: не просто смачно їсти в модних і не дуже місцях, а водночас ще й працювати над собою. Аналізувати свої відчуття та враження від різних страв і різних смаків. Розширювати світогляд, читаючи спеціальну літературу. Знайомитися  з кухнями різних країн – як під час подорожей, так і безпосередньо в рідних пенатах. Відвідувати кулінарні курси та школи – не для того, щоб стати суперкухарем, а щоб відкривати для себе нові грані кулінарії, а може й високої кухні. Загалом, насолоджуватися життям і їжею як однією з її невід'ємних складових. Юрій Приємський: «Ви маєте отримувати задоволення від їжі – від процесу, від смаку, від споглядання. Надавайте перевагу різноманітності у виборі страв – це, насамперед, корисно для організму. Мандруйте, шукайте цікаві класні ресторани, отримуйте новий досвід. Таким чином ми разом розвиватимемо і нашу гастрономічну культуру».

Після короткого «художнього відступу» Юрій Приємський узявся до практичної частини свого «виступу», і на очах у здивованої публіки буквально за кілька хвилин приготував найсмачніший пломбір за старим рецептом... за допомогою рідкого азоту. Виявляється, така техніка дає змогу готувати морозиво набагато швидше, ніж у традиційній морозивниці. При цьому його температура та консистенція дають змогу насолоджуватися десертом безпосередньо після приготування, не ризикуючи зіпсувати зубну емаль або "заробити" ангіну:). Ну, і крім того, сам процес має дуже ефектний вигляд.

Після того, як «азотний туман» розвіявся, а морозиво було із задоволенням з'їдено, настала черга другої нашої гості – дизайнерки Олени Іванової – створити ще одне рукотворне диво. У вигляді оригінальної – кутюрної, як висловилася сама Олена – ялиночки. Процес її «народження» можна було спостерігати на власні очі у всіх деталях. І виявилося, що зробити щось гарне та незвичайне своїми руками цілком доступно. Поступово з розрізнених деталей – шматка картону, шнурів, бісеру, намистин, шматочків тканини та хутра – матеріалізувалася чарівна та дуже стильна ялиночка. Дизайнерка зізналася, що такі маленькі творчі знахідки, як ця, з'являються під час відпочинку. Який, як з'ясувалося, для Олени Іванової полягає в тому, щоб щось змайструвати. «Іноді після робочого дня, коли мої майстрині йдуть додому і я залишаюся одна, у майстерні з'являються дуже цікаві штуки. Наприклад, ось як ця ялинка. Сподіваюся, моя ідея сподобається. І, можливо, хтось захоче втілити її в життя. Разом із дітьми».