Догори
28.05.2015

23 липня учасники зустрічі творчої лабораторії Олени Дерев'янко «Танець думки» зібралися у кафе 3-В. Спікером заходу цього разу стала Оксана Клименко – консультантка із трансформації сприйняття, ексдиректорка з корпоративних комунікацій ПАТ «У

28 травня в кафе 3-В на Подолі відбулася чергова зустріч у межах клубу "Танець думки". На цей раз учасники зібралися, щоб обговорити галузеві особливості PR. А з роллю запрошеного експерта чудово впоралася Світлана Лисенко – директорка мережі салонів медичної косметології ESTHEL, президентка Української медичної лазерної асоціації, бізнес-консультантка навчального центру «Космотрейд».

Світлана почала з «короткого вступного курсу до косметології», розповівши в загальних рисах, що являє собою сучасна косметологія, які напрями в ній виділяють, чим займається кожен із них. Розповідь експертка супроводжувала короткими історичними екскурсами, завдяки яким присутні, зокрема, дізналися, що авторство більшості популярних косметологічних процедур належить чоловікам. Чоловіки ж формують більшість споживачів послуг медичної косметології, тоді як жінки традиційно надають перевагу естетичній косметології.

Цікавим відкриттям стало й те, що багато процедур із хитромудрими назвами з галузі медичної косметології – це чистої води маркетинговий хід! оскільки насправді вони є абсолютними «клонами» вже звичних процедур. У такий спосіб виробники косметологічних послуг просто заробляють на прагненні споживача до нових відчуттів.

Світлана Лисенко також торкнулася теми гормональної корекції, наголосивши, що в Україні до гормонотерапії ставляться дуже насторожено через слабку поінформованість. Тоді як у всьому світі гормональна корекція – це звична практика, що дає змогу суттєво поліпшувати якість життя пацієнтів у певному віці. «Я як лікар і косметолог наполягаю на тому, що гормональна корекція має бути. Усі цивілізовані люди проводять гормональну корекцію, і жодних ризиків, пов'язаних із нею, немає. А естрогенотерапія, крім іншого, є фактором профілактики раку молочної залози».

Обговорюючи можливості сучасної косметології, експертка наголосила, що чекати дива не варто, треба бути готовим до роботи над собою: «Можу стверджувати абсолютно впевнено, що косметологія – це синтез науки й техніки, а не якесь шаманство. У косметології немає жодних чудес, немає жодних диво-процедур – це чистий піар. Є системний підхід. Так само, як не буває поганих процедур. Вони бувають неправильно піднесені пацієнту, неправильно призначені чи неправильні виконані».

Під час свого виступу Світлана розвінчала кілька стійких міфів у галузі косметології. І про те, зокрема, що в арсеналі жінки, яка стежить за собою, неодмінно має бути багато різних видів кремів (виявляється, цілком достатньо одного універсального, але якісного, й обов'язково з УФ-фільтром). Або, наприклад, про те, що дорога брендова косметика творить дива з нашим зовнішнім виглядом. На думку експертки, косметологічна цінність цих продуктів дуже перебільшена, а їхня популярність і висока ціна найчастіше визначаються не ефективністю, а гучним ім'ям виробника.

Світлана Лисенко також провела для аудиторії своєрідний домашній косметологічний лікнеп, розповівши, які процедури необхідно, а які, навпаки, категорично не рекомендується робити вдома. З переліку must do at home на першому місці опинилося очищення шкіри відповідними її типу засобами. Що ж до косметологічних табу для домашнього застосування, то до «чорного списку» потрапили такі переважно «салонні» процедури, як ін'єкції краси, самостійне використання кислотних пілінгів і регулярне застосування професійної косметики. Експертка підкреслила, що, керуючись цими простими правилами, можна підтримувати шкіру в хорошому стані, а головне – убезпечити себе від неприємних, а іноді й небезпечних побічних ефектів «косметологічних зловживань» – таких, як гіперпігментація, передчасне старіння шкіри, злоякісні переродження тощо.

Наприкінці зустрічі Світлана Лисенко «розібрала» кілька моментів, пов'язаних із PR у косметології. На її думку, роль PR як інформаційної складової дуже важлива, оскільки сучасний споживач хоче не просто отримати ту чи іншу послугу, він хоче знати про неї все. Тобто необхідно надати споживачеві своєрідну інформаційну аналітику щодо якості, надійності, асортименту, особливостей, вартості послуг, причому відповідно до потреб тієї чи іншої споживчої категорії. Ще один напрямок, актуальний для галузі, – це іміджевий PR, що, безумовно, впливає на рівень прибутку. І третій момент – це діяльність за принципом «не зашкодь». На думку експертки, PR у косметології має бути максимально прозорим.
«Потрібно намагатися максимально говорити правду споживачу. Мені б хотілося, щоб PR і маркетинг працювали в такому руслі. Тому що сьогодні питання прибутку, на жаль, превалює над якістю послуг і відповідальністю за кінцевий результат, який ми несемо перед клієнтом».